Meditatie en mindfulness

Meditatie en mindfulness

Met onze huidige lifestyle en grote nadruk op zogenaamde ‘mentale processen’ heb je te maken met veel prikkels van buitenaf die stress kunnen geven. Dan is het soms moeilijk om goed te luisteren naar wat er in jou gebeurt. Meditatie en mindfulness oefeningen kunnen jou helpen ruimte te creëren tussen wie je bent en wat je doet.

Denken versus lichaam

Veelal laten wij ons leiden door ons denken, zonder dat we dat door hebben overigens. Ons denken gaat dan bepalen wat we voelen, roept emoties op of maakt ons bang; het stuurt ons echt alle kanten op! Je zou kunnen zeggen dat als we niet oppassen we slaaf worden van ons denken. Terwijl ons lichaam ons de meest betrouwbare informatie geeft.

Stil zijn

Met meditatie en mindfulness oefeningen krijg je een tool in handen die jou helpt toe te zien op de werking van ons denken en hoe daar los van te komen. Je leert dat deel van jouw hersenen te gebruiken dat kan toekijken op gedachten, emoties, verwachtingen, oordelen en angsten zonder er direct verstrikt in te raken. En door ons te verbinden met ons lichaam komen we altijd in het hier en nu.

Meditatie en mindfulness in mijn praktijk

Al meer dan 30 jaar, zowel in mijn eigen leven, als in mijn praktijk, maak ik gebruik van meditatie en mindfulness technieken. Steeds meer mensen ervaren dat het een tool is voor het leven. Een kwartiertje is zo wegge(z)appt, maar 20 minuten stil zijn elke dag kan je leven veranderen. Het is een tool dat jou kan helpen weer de regie over je eigen leven te krijgen.

Jouw hersenen ontspannen

Meditatie leert jou ook beter luisteren naar de signalen die het lichaam afgeeft en zo kan je bijvoorbeeld eerder ingrijpen als stress oploopt. Ook creëer je meer alfa golven, oftewel ontspanningsfrequenties in jouw hersenen. Je leert te ontspannen en alert te zijn tegelijkertijd. Het kan een mooie ondersteuning zijn van de behandeling, als jij dat wilt natuurlijk. Ook op onze sparktofire website vindt je informatie.

Heb je direct hulp nodig?

Marcus van den Roovaart, Psycholoog in Harderwijk
psycholoog Marcus van den Roovaart

neem contact op via het contactformulier