“Marcus laat je op een andere manier kijken, dat was echt een eye-opener“
“Ik heb mij nog nooit zo ontspannen gevoeld als na een behandeling bij Martine”
“Marcus heeft het vermogen om gelijk de kern van het probleem naar boven te halen”
“Ik kreeg gelijk het gevoel gehoord te worden, zonder veroordeling”
“Nu kan ik weer alleen verder, met alle tools die ik mee gekregen heb”
“De ontspanningsbehandelingen zorgden voor een omslag in mijn welzijn”
“Marcus voelde aan als een veilige haven met een goed luisterend oor”
“Hij is goed in staat om jouw eigen denken en gedragingen onder de loep te nemen”
“De intake brachten mijn burnout klachten duidelijk in kaart en die bevestiging had ik nodig.”

Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid of hooggevoelig sensitief persoon (HSP) is een aangeboren persoonlijkheidstrek en geen psychische aandoening. Het betekent dat je een sensitief zenuwstelsel hebt en heel gevoelig bent voor o.a. prikkels en indrukken. Zo komen licht, geluid en emoties harder binnen waardoor jouw zintuigen eerder overprikkeld kunnen raken.

Klachten bij hooggevoeligheid

Jouw hooggevoeligheid kan betekenen dat je last krijgt van bijvoorbeeld depressieve of angstige gevoelens, hoofdpijn, buikpijn, of een gevoel van nervositeit. Ook kun je kampen met slaapproblemen. Het is aangetoond dat mensen met HSP eerder stressklachten ontwikkelen of burn-out kunnen raken.

Sterk invoelend

Hooggevoeligheid vertaalt zich niet alleen in fysieke klachten, maar kan je ook emotioneel meer belasten. Je bent sterker invoelend en het kan zijn dat je daardoor lastiger onderscheid maakt tussen jouw gevoelens en die van een ander. Of je bent gevoeliger voor stemmingen en sferen en het is dan soms moeilijk om bij jezelf te blijven en je eigen grenzen aan te geven.

Juiste diagnose bij hooggevoeligheid

Voor een goede behandeling is een juiste diagnose belangrijk. Is er sprake van HSP of is er misschien iets anders aan de hand waardoor je een probleem hebt met informatieverwerking. Denk aan stress en crisissituaties, trauma of posttraumatische stress, verkeerde voeding of alcohol- of drugsmisbruik.

Een behandeling bij psycholoogharderwijk

Als je bij mij in behandeling komt, kijken wij samen wat jij nodig hebt. Wij werken aan het bewuster leren omgaan met wat overprikkelt en we nemen jouw lifestyle onder de loep. Ook help ik je jouw onderscheidend vermogen te ontwikkelen zodat je je bewuster wordt waar jouw grenzen en verantwoordelijkheden liggen en waar die van een ander.

Balans ontwikkelen

Tijdens de behandeling kan ik je waar nodig ondersteuning bieden met de juiste tools om de balans te ontwikkelen tussen jouw mentale, emotionele en fysieke veld. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van jouw hartcoherentie of meditatie&mindfulness oefeningen. En laten we vooral niet de ‘positieve’ kanten van hooggevoeligheid vergeten. Hooggevoelige mensen zijn vaak creatief, intuïtief, hebben een duidelijke visie of zijn juist een steunpunt of praatpaal voor anderen. Dit zijn twee kanten van dezelfde medaille.

Bel voor vragen

Je kunt mij altijd bellen voor vragen of het maken van een afspraak. Dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen. Neem contact op met Marcus van den Roovaart.

Heb je direct hulp nodig?

Marcus van den Roovaart, Psycholoog in Harderwijk
psycholoog Marcus van den Roovaart

neem contact op via het contactformulier

hooggevoeligheid bij Psycholoog Harderwijk